spot_img

Jak co nejvýhodněji nakoupit přes internet

V dnešní době jsme zahlceni nabídkami, letáky, reklamami a všemožnými marketingovými praktikami,...

Na co se zeptat první den v novém zaměstnání

Přestože na pracovním pohovoru by se každý měl snažit klást...

Co dělat, když vás kolegové v práci pomlouvají

Každý kolektiv je do jisté míry semeništěm pomluv a spiknutí – taková je...

Kde všude hledat pracovní příležitosti

V době internetu již tato otázka není pro uchazeče...

Jak poznat luxusní hodinky

Luxusní hodinky nejčastěji nosí na svých číselnících loga světově proslulých hodinářských...

Inspirujme se navzájem v krizových časech

Asi před patnácti lety jsem poprvé sám navařil japonské jídlo pro přátele z ciziny. Suši, tempura, oden, okonomiyaki, to vše jsou oblíbená japonská jídla, z nichž jsem připravil sukiyaki. Záměrně jsem se nepouštěl do suši, protože jsem se domníval, že suši se syrovou rybou by pro někoho, kdo to předtím nejedl, mohlo být nevhodné.

Sukiyaki patří mezi nejoblíbenější jídla, zvláště pro Američany. Je to na tenounku nakrájené hovězí maso, tofu a zelenina se sukiyaki omáčkou (ta se dělá ze sójové omáčky, cukru, sladkého saké a vývaru z mořských řas konbu). Vše se vaří přímo na stole na velké pánvi, odkud se rovnou servíruje. Američané, Britové a Francouzi, pro které jsem vařil, se dívali na mě a učili se, jak jíst sukiyaki tradičním způsobem. Každý měl před sebou svou misku. V první řadě jsem do ní rozbil syrové vajíčko, pak pomocí hůlek vybral z pánve trochu z uvařeného jídla, ponamáčel v syrovém vejci a snědl. Následovala hlučná reakce zbytku stolujících: „Oh, ne, promiň, ale tohle já jíst nemůžu!“

Do té doby jsem vůbec netušil, že cizinci nemají rádi syrové vajíčko. V Japonsku jíme syrové vajíčko stejně rádi jako syrovou rybu. Například čerstvě uvařená rýže a na ni rozbité syrové vajíčko, to je tradiční jednoduchá japonská snídaně.

Jednou jsem se hádal s jedním Australanem o tom, jak správně připravit tvz. volské oko. Odmítal radikálně můj recept, který se jmenuje „sunny-side up“. Na pánev dáte olej, rozbijete vajíčko, přilijete trochu vody a zakryjete poklicí. Vajíčko se uvaří pouze napůl. On oponoval, že když se takto připravené vejce prořízne, bude z něho žloutek vytékat a to se nedá jíst. Prosazoval recept, kdy se jedna strana vajíčka úplně propečou a poté se otočí na druhou stranu, až je žloutek zcela tuhý. Jednou jsem dělal míchaná vejce Američance. Než jsem se do toho pustil, varovala mě, aby nezůstala jen polosyrová. Ale co je zajímavé, i já jsem se už změnil a přestalo mi chutnat syrové vajíčko. Zdá se mi nechutné a v Japonsku s tím mám problém.

Na Slovensku mě překvapilo, že vajíčko připravené na způsob sunny-side up je oblíbené. Často ho jedí lidé k snídani, například v hotelích. Já mám v Bratislavě svou oblíbenou pizzerii, kde si vždy objednávám jednu a tu samou pizzu se zeleninou a vajíčkem. Vždy však připomenu, že si prosím vajíčko řádně propečené.

Na Slovensku se nejedí běžně syrové ryby, zato si mnozí pochutnají na syrovém hovězím na topince (tatarský biftek). Toto jídlo známe v Japonsku jako oblíbenou specialitu z korejské kuchyně – pomleté ​​syrové hovězí maso se syrovým vajíčkem.

Ekonomická krize zasáhla také japonskou kuchyni. Rychlá a levná snídaně – tedy rýže se syrovým vajíčkem – je prý nyní velmi moderní. Recept propagují časopisy, televize, ba dokonce vznikla specializovaná restaurace, kde jej vylepšují přidáním dalších ingrediencí. Vyzkoušejte tuto japonskou specialitu. Je to nejsnazší a nejlevnější japonské jídlo.

spot_imgspot_img